logotyp
Mestergruppen Sverige AB

Innerpanel

Livlig

Hos oss på XL-BYGG hittar du panelen Livlig som är en av många träpaneler från Moelven som ger verkligt liv åt väggarna och som gör skillnad i ditt rum. Massiva träpaneler skapar värme, trivsel och karaktär, oavsett om du vill ha en klassisk eller modern stil. Mer om panelena i serien Livilg kan du läsa om längre ner på sidan. Visste du att trä dessutom ger dig ett bättre inomhusklimat och att det har en avstressande effekt?

-------

Massiva träpaneler för vägg och tak

Går du i tankarna om att förändra något av dina rum med tak- eller väggpanel? Här hjälper vi dig att hitta rätt färg, form och ytstruktur. 

Välj vilken yta och profil din panel ska ha

Paneler finns i en mängd olika utföranden och färger. Något av det första som kan vara bra att tänka på är vilken yta du vill ha på panelen. Vill du ha en slät yta, en grov yta eller en yta som för tankarna mot naturen?

Olika profiler och spår att välja mellan

Många har hört talats om pärlspont. Men profilen, d.v.s. spåren mellan brädorna kan se ut på väldigt många olika sätt. Brett, smalt, rundat, V-format eller pärlformat. Nedan kommer vi att presentera några av våra vanliga paneler från en av vår ledande leverantör, Moelven. Det man kan säga är att Trend kommer i en mängd olika profiler medan serierna Attityd och Effekt alla finns i slät profil, d.v.s. smalt spår. 

 • Pärlspont - upphöjd pärla: Ger en gammaldags och traditionell stil med mjuka linjer.
 • Slät - ett smalt spår, 2 mm: Ger ett enkelt, modernt och varmt intryck.
 • Klassisk - ett brett spår, 10 mm: Ger ett stilrent, effektfullt och modernt intryck.
 • FAS - ett v-format spår:  En enkel och fin profil.
 • Soft - rundad profil: Ger en varm och mjuk framtoning.

Profiler-och-Spår.jpg 

Tänk på rummets form

Panel i taket

Beroende på hur du monterar panelen kan du förändra intrycket av rummet på olika sätt. Längsgående panel i taket ger ett intryck av ett rummet känns längre. Tvärgående panel gör rummet bredare. Även färgen spelar roll. Om taket målas i en mörk nyans upplevs takhöjden som lägre, motsatt effekt får du om du väljer en ljusare färg. 

Panel på väggen, stående eller liggande?

Väljer du att lägga panelen liggande kommer rummet uppfattas som längre och bredare. Om du istället väljer stående panel så kommer känslan vara av att takhöjden känns högre.

Bröstpanel och diagonal panel

Panel som sätts upp diagonalt ger en spännande effekt och kan dela upp stora väggytor. Bröstpanel ger rummet en luftigare karaktär.  

Trend 

Har en hyvlad slät yta där där du kan ana trästrukturen under färgen. De finns i olika profiler med varierande spår och går att beställa i alla färgnyanser, alternativt om du vill ha den vitmålad eller vitvaxad. Samtliga paneler i serien Trend är även ändspontade. 

Trend Fas

Har en V-fas som ger ett fint v-format spår mellan brädorna. 

Trend Slät

Har ett smalt spår på cirka 2mm som ger ett enkelt, modernt och varmt intryck och passar på väggar och tak i alla husets rum. 

Trend Pärlspont

Kan monteras på både väggar och tak. Trend Pärlspont ger en traditionell stil i alla rum och är en profil med en upphöjd pärla som ger en gammaldags stil med mjuka linjer. 

Trend Klassisk

Har ett spår på 10mm som ger ett kraftfullt, modernt och stilrent intryck. Kan monteras både som vägg- och takpanel. 

Trend Soft

Har en rundad profil som get ett varmt och mjuk framtoning. 

Innerpaneler-Trend.jpg 

Attityd

Den finsågade ytan på en roughpanel påminner lite om en ytterpanel. Om du drar handen över en panel med finsågad yta kan du känna den rustika och något grövre ytan. I serien Attityd ingår Rough, som är ändspontad och som har en grov yta i tre olika nyanser men går att beställa i samtliga NCS-kulörer. Samt Karaktär som också har en grov yta men som är lite slätare och vitare. 

Rough Titansvart / Rough Vit / Rough Väderbiten grå

Har räta kanter som ger ett modernt, tufft och enkelt intryck samt ett smalt spår på 2mm.  

Panel-Rough.jpg 

Karaktär

Är inte lika grov som Rough utan har en finsågad, lite putsad, yta som är målad i den kritvita kulören NCS S0500-N. Kvistarna i virket och den ruffa ytan skapar en speciell karaktär och är en dekorativ inredningsdetalj i hemmet som ger ett rustikt intryck. 

Effekt

Med panelerna Sjöbod och Livlig får du en lätt skimrande panel med ett väderbitet utseende och en känsla av höstved som borstats fram. Varje bräda har ett unikt utseende och den borstade ytan för tankarna tillbaka till naturen. 

Sjöbod Sten / Sjöbod Kakao / Sjöbod Lava / Sjöbod Snö

Har borstats, målats och bearbetats i omgångar och ger en naturtrogen känsla av trä som nötts av väder och vind. Tack vare den unika borstningsprocessen blir varje brädas utseende också unikt. Panelen har ett smalt spår på 2mm med räta kanter som ger ett modernt intryck och kommer färdigmålad. Panelen är även ändspontad vilket gör det lättare att få till snygga skarvar, även på kortsidorna. 

Effekt-sjöbod.jpg 

Livlig Grå / Livlig Vit / Livlig Tindra 

Panelen har 2mm smalt spår med räta kanter som ger den ett modernt och fräscht intryck. Panelen utstrålar även en känsla av trä som utsatts för väder och vind. Detta då panelen har borstats fram vilket gör att trästrukturen både känns och syns genom färgen. Samtliga paneler i serien Livlig har trendiga interiöra färger som ligger rätt i tiden. Livlig Grå har en transparent grå färg, Livlig Vit är målad i den kritvita nyansen NCS S0500-N och Livlig Tindra är målad i flera omgångar och är något skimrande. 

Panel-Livlig.jpg 

Här hittar du mer information om panelerna i serien livlig moelven.com/innerpanel/livlig/

Paneler i färg

Turkost, rosa, grönt, blått, gult, svart eller något däremellan. Hos oss kan du specialbeställa vilken panel du vill ha i serien Trend och Attityd hos Moelven som vi berättat om ovan. Du kan således beställa vilken NCS-kulör som helst. Vi fixar det åt dig. Du kan även välja längd, profil och även vilket träslag du vill ha - gran eller furu. Valmöjligheterna är väldigt stora och vi finns i butiken om du behöver hjälp och vägledning. Självklart kan du också välja att måla panelen själv, mer om det längre ner på sidan. 

Paneler-i-färg.jpg 

Vit träpanel  

Det finns flera kollektioner med olika typer av yta och profiler att välja på om du önskar en färdigmålad vit träpanel. Alla paneler i serien Trend har NCS-kod S0502Y. I serierna Effekt och Attityd kan du även välja NCS-koden 0500N som är en vitare nyans. 

Vitvaxad träpanel

Om du letar efter en färsk obehandlad träpanel så ska du titta närmare på en vitvaxad variant som är hyvlad. De ingår i serien Trend och finns i fyra olika utföranden. Vaxbehandlingen hindrar träpanelen från att gulna på samma sätt som en helt obehandlad panel. Det gör ett du får ett naturligt och behagligt rum.

Panel-vitvaxad-obehandlad.jpg 

Måla om träpanelen själv

Något som du ska tänka på innan du börjar att måla, lasera eller göra en annan behandling är: 

 • Försök att göra så mycket som möjligt med panelen innan du sätter upp den på väggen. Den sista toppstrykningen bör däremot göras när panelen är uppsatt. 
 • Var försiktig och varsam med mängden färg. Det finns annars en risk för att färgen börjar rinna och klistrar ihop not och fjäder vilket medför att det kan bli skador på panelen då den sväller och krymper när luftfuktigheten i rummet förändras. 

Är du osäker kan du alltid rådfråga oss på XL-BYGG så hjälper vi dig, så ser vi till att du får rätt färg med dig hem.  

Släta paneler

Det första du bör göra är att behandla panelen enligt färgleverantörens färgsystem som till exempel målartvätt för att färgen ska fästa bra. En panel som har en hyvlad yta är lättast att måla om och vid ommålning av vitmålade paneler rekommenderar vi vattenbaserad färg. Standardsortimentet av målade produkter är med NCS S-0502.  

Grövre paneler

En grövre panel, med finsågad yta går alldeles utmärkt att måla om. Vår rekommendationen, som med släta paneler, är att du först ska behandla panelen enligt färgleverantörens färgsystem som till exempel målartvätt för att färgen ska fästa bra. Vi rekommenderar vattenbaserad färg och skillnaden mot att måla en slät panel mot en grov panel är att färgen behöver arbetas in lite extra. 

Borstade paneler 

Är dessvärre svårare att måla om. 

Obehandlade träpaneler

Med obehandlade träpaneler är det bara fantasin som sätter gränserna och du kan göra något personligt på egen hand. Något som du ska tänka på är att behandla panelen med kvistlack eller liknande för att isolera kvistarna. Risken finns annars att du får gula fläckar som lyser igenom om du målat med en ljus färg. Efter det så målar du med en grundfärg/häftgrund och två strykningar med toppfärg. 

Vitvaxade paneler

En vivaxad panel ska hanteras som en vanlig, obehandlad, träpanel. Det innebär alltså att kvistarna ska behandlas innan du påbörjar målningen.   

Något att tänka på vid ommålning

När du har hittat en nyans som du tycker passar på en skärm eller i en broschyr är att den inte alltid stämmer överens med verkligheten. Om du letar efter en nyans som ska matcha ett tyg eller en tapet är det bra om du tar med dig ett prov till oss så kan vi läsa av den rätta NCS-kulören. 

Montering och uppsättning - Träpanel

Det du behöver är lite verktyg och lite händighet när du ska sätta upp Moelvens panel, då ror du uppsättningen i land. Det är nämligen mycket enklare än vad man kanske tror. Är ni samtidigt två personer som hjälps åt med långa längder på panelen så blir jobbet effektivt. Det är inget spacklande eller målande som behövs, du behöver inte vänta på att lim och färg ska torka och underarbetet behöver inte vara ett heltidsjobb. Det tar helt enkelt inte särskilt lång tid.

 • Förberedelser - Se till att jobba med bra och luftiga ytor, ha rätt material och verktyg så kommer jobbet gå mycket lättare. Följ också gällande byggregler. 
 • Spikning - Det vanligaste sättet att montera en panel är genom att spika upp den (max c/c 600mm). Vi rekommenderar att du spikar i innerkant av fjädern, på skrå in i panelen. Om du däremot har dold spikning, så kallad Finess-panel, som du ska montera så sätter du spiken i 45° vinkel i spikspåret som är markerat på fjädern. Var också noga med att spikhuvudet går ner helt i panelen. Spikpistol är också att rekommendera, underlättar jobbet och ger mindre risk för att panelen skadas. 
 • Limma ändsponten - Ändsponten ska alltid limmas för att undvika springor som eventuellt kan uppkomma om panelbrädan krymper i längdriktningen. På större ytor ska skarvar i intilliggande panelbrädor förskjutas med minst 600mm och fördelas jämnt över ytan. 
 • Murat eller plattsatt - På murad eller plattsatt vägg kan du sätta upp spikreglar att fästa panelen i. Ett annat alternativ annars är att limma upp panelen. 
 • Träpanel i våtrum - I våtrum är det viktigt att spikreglerna har luftöppningar längst väggen så att fuktighet kan transporteras bort. 
 • Början - När du ska montera en panel, börja alltid i ett hörn. Använd ett vattenpass och försäkra dig om att panelen blir lodrät. 
 • Dörrar och fönster - Om du väljer att montera panelen på en redan befintlig vägg måste man i regel även fodra kring dörrar och fönster. 

Motverka kupning och sprickbildning

Acklimatisering är det absolut viktigaste för att motverka att panelen spricker, krymper eller kupar sig. Träpanelen ska ligga i det rum den ska monteras i minst en vecka  och i cirka 20 grader med en relativ luftfuktighet på cirka 40-60%. Acklimatiseringen ska ske i oöppnad förpackning (folie). Det är viktigt att luften kan cirkulera, så se till att sprida buntarna. Lämplig fuktkvot vid montering är 10-12%, för att kontrollera detta brukar vi kunna låna ut en fuktmätare. 

Panelskivor i MDF

Med Regina, panelskivor i MDF från Moelven, skapar du både enkelt och snabbt ditt nya rum och är ett prisvärt alternativ för vägg som tak. Utan synliga spikar som också är färdigmålade är panelskivorna både snygga och enkla att sätta upp. Panelskivorna är målade i samma vita kulör, NCS S0502-Y, som gör det enkelt och snyggt att kombinera på väggen och i taket. Regina är tillverkad i vitmålad MDF, förutom takskivan Regina Original som är en vitfolierad spånskiva. 

Profiler och spår att välja mellan

Profilen är det spår som är mellan brädorna och kan se ut på många olika sätt. De allra flesta har hört talats om pärlspont men du kan även välja ett bredare eller smalare V-format spår. Det är bara att välja den profil som passar din inredningsstil bäst. 

 • Pärlspont - Har mjuka linjer och en gammaldags stil som ger en mer traditionell känsla. 
 • Klassisk (brett spår, 7 eller 10mm) - Ger ett stilrent, modernt och effektfullt intryck. 
 • Linje (V-format spår) - En fin och enkel profil. 

Regina - För vägg

Är tänkt för stående montering och har not och fjäder på långsidorna. Finns i tre utföranden, Regina Linje, Regina, Pärlspont och Regina Klassisk. 

Regina-MDF-för-vägg.jpg 

Regina Kombi - För tak och vägg

Kan sättas upp som både stående och liggande panelskiva. Har not och fjäder på alla fyra sidor och kan således skarvas på alla ledder. Passar både i taget och för väggen. Finns i flera olika utföranden, Regina Klassisk Kombi, Regina Pärlspont Kombi och Regina Struktur Kombi. 

Regina-Kombi-för-vägg-och-tak.jpg

Regina - Innertaksskiva

Passar dig som vill ha bredare plattor i taket och det finns även flera olika skivor att välja på för ditt innertak. Samtliga är vitmålade förutom Regina Original som är en folierad spånskiva.

Regina-innertaksskivor.jpg