logotyp
Mestergruppen Sverige AB

Underhåll av trägolv

Som med många andra produkter kräver ett trägolv lite omsorg för att hålla sig i gott skick. Med rätt underhåll kommer ditt trägolv att behålla sin skönhet under många åren. Ljusa golv, och även golv i renare sortering, är mer känsliga för slitage än mörka eller rustika och kräver därför oftare rengöring och underhåll. Våra golv är slitstarka och lätta att hålla rena, men det finns några saker du behöver tänka på.

Skydda golvet från skräp

Håll grus och sand utanför

Det första du ska göra för ditt parkettgolv är att skaffa en rejäl dörrmatta så det finns gott om plats att torka av skorna. Helst både utanför och innanför dörren.

Använd möbeltassar

Sätt mjuka tassar på bords- och stolsben och håll koll så att de inte trillar av. Använd inte tassar av metall som ger fläckar och repor på trägolv.

Ljusa golv kräver mer

Om du har ljusa parkettgolv behöver du rengöra dem lite oftare, eftersom de är mer känsliga för slitage.

863x190_nyhetsbild_golv_jpg 

Städning och underhåll

Städning av parkettgolv

Torrstädning är att föredra framför våttorkning när det gäller parkettgolv. Dammsug och torrmoppa ofta, och komplettera med en fuktig, väl urvriden mopp/trasa ibland. Bäst resultat får du med Kährs Cleaner utspätt i vatten eller färdigblandad Kährs Spray Cleaner tillsammans med vår spraymopp. Torkar golvet inom en minut har du rätt mängd vatten. Tänk på att golv av bok och kanadensisk lönn (hard maple), är extra känsliga för fukt.

Fläckborttagning

Ta bort fläckar så fort som möjligt med Kährs Cleaner utspätt i vatten. Undvik rengöringsmedel med ammoniak.

Oljat golv: Var försiktig eftersom starka fläckborttagningsmedel och hård gnidning kan påverka eventuell infärgning. Olja in den rengjorda ytan med Kährs Satin Oil. Om det blir en färgskillnad efter fläckborttagningen kan man använda infärgad Kährs Touch-up olja.

Lackat golv: Var försiktig eftersom starka fläckborttagningsmedel och hård gnidning kan påverka lacken. Läs gärna tipsen för borttagning av svårare fläckar på sid 18 i Kährs underhållguide som du kan ladda ner längst ner på sidan. 

Tips för underhåll av parkettgolv

Underhållsbehandla ditt oljade parkettgolv direkt efter läggning, därefter en gång per år. Både oljade och lackade golv kan fräschas upp när golvet börjar kännas svårstädat eller fått en repad och nedmattad yta.

Oljat golv: Använd Kährs Satin Oil.

Lackat golv: Använd Kährs Lackrefresher.

863x190_nyhetsbild_golv_underhåll_jpg

Hack och repor

Reparation - oljade golv

Reparation - lackade golv