logotyp
Mestergruppen Sverige AB

Belasta rätt

Små enkla tips som får dig att arbeta ergonomiskt smartare.

Belasta rätt

Alla vet att vi behöver röra på oss för att kroppen ska må bra men hur vi rör på oss spelar också roll i hur kroppen mår. Hantverkare är ett yrke som präglas av minst sagt annorlunda arbetspositioner och monotona rörelser som i sin tur leder till värk och stelhet. 

Arbetspositioner och rörelser tar ut sin rätt som mest när de är sneda, böjda, vridna och upprepas utan variation och återhämtning. Försök därför att inte hålla samma position för länge, utan variera istället positionen utan att vrida, böja kroppsdelarna så att du belastar fel. Vad gäller rörelse så är monotona rörelse de värsta då de lägger belastningen på en och samma ställe på kroppen. Därför så är det bra att variera rörelsen så gott det går. 

Tidiga tecken på besvär

  • Svullnad
  • Trötthet
  • Stelhet
  • Värk i mindre kroppsdelar (vilket i sin tur leder till värk i större kroppsdelar)

Hur kan du förebygga detta på bästa sätt?

  • Värm upp med mjuka rörelser
  • Stretcha

Arbetsställningar

Arbete över axelhöjd är påfrestande för bland annat nacke och axlar, men även rygg och skuldror. Alla målare därute vet. Ska du montera innertak, takarmatur, taklister etc är svårt att komma ifrån att du behöver arbeta med armarna över axlarna. Tänk därför på att använda lättare verktyg för att inte belasta med för mycket tyngd, ta hjälp av lyfthjälpmedel som gipshissar etc, undvik repetitiva arbetsmoment över axelhöjd i så stor mån som det bara går, ta pauser. Använder du förlängningsskaft så tänk på att ju längre skaft desto högre belastning. 

 

Fler tips från Arbetsmiljöverket

Här nedanför kan du ladda ner hela Arbetsmiljöverkets PDF om att arbeta ergonomiskt i byggbranschen.  


Källa: https://www.av.se/globalassets/filer/publikationer/broschyrer/belasta-ratt-arbeta-ergonomiskt-smartare-i-byggbranschen-broschyr-adi616.pdf