logotyp
Mestergruppen Sverige AB

Inför köpet

Tänk på det här när du ska välja golv.

Golv är en viktig inredningsdetalj och sätter stilen i hela rummet. När du står inför ett golvval bör du tänka på vilket intryck du vill att rummet ska ge och i vilket typ av rum det ska läggas. Att välja ett hållbart golv är givetvis också viktigt eftersom det ska ligga där många år framöver.

Viktigaste att tänka på när man ska välja golv

Att välja golv efter utseende är det vanligaste tillvägagångssättet. Men det är lika viktigt att funktionen och egenskaperna är de rätta. Ett golv är ju inget man gärna byter ut så ofta. Väggar kan du alltid måla om, möbler kan du alltid byta ut, men golvet ska du leva med och det ska hålla år ut och år in. Du bör alltså tänka på vilket rum golvet ska ligga i och välja ett golv som uppfyller hållbarhetskraven. Träets hårdhet är avgörande för hur väl utseendet bevaras och för hur hållbart golvet är. Generellt är ett hårdare träslag mer tåligt mot slag och slitage.

Generella golvtips för hemmets olika rum

Det kan vara en god investering att välja ett hårdare trägolv eller ett laminatgolv i ett barnrum eller ett genomgångsrum, eftersom det utsätts för tuffare slitage. I ett kök däremot, bör man välja ett golv med en lackad yta som står emot fukt. Hallen utsätts också för påfrestningar i form av blöta skor och grus, och då är det lämpligt med ett laminatgolv eller ett golv av hårt träslag.

Välja ett ljust eller mörkt golv

När det gäller färg är det viktigt att tänka på rummets övriga färgsättning samt ljusinsläppet. Ett mörkt golv absorberar mycket ljus och påverkar känslan av hur stort rummet är. Samtidigt ger ett mörkt golv en hemtrevlig och ombonad känsla. Önskar du en ökad känsla av rymd, är ett ljust golv ett bättre val, eftersom ljuset reflekteras mot golvet. Ska du lägga parkett är det bra att veta att även mönstret påverkar rummets karaktär och ett generellt tips är att välja 1- eller 2-stav till större rum och 3-stav till lite mindre rum. Sen får man ju inte glömma att man genom inredning kan påverka rummet som helhet. En ljus matta eller ljusa möbler i kombination med ett mörkt golv, blir oftast väldigt effektfullt. Och en blandning av olika material är spännande och kan skapa kontraster som framhäver skönheten hos de olika materialen.

Fördelar med massiva trägolv

Massiva trägolv är främst långlivat, tåligt och omslipningsbart. Sen så ger det även en speciell känsla eftersom det är äkta trä. Golven är ofta färdigbehandlade och klara för att bara lägga in, vilket är skönt. Trägolven finns i bland annat furu, ask och ek och ju tjockare golvet är, desto fler gånger kan det slipas om. Vanlig tjocklek är 15–30 mm med en plankbredd på 110–200 mm och genom sågade spår på undersidan, förhindras att plankan bågnar.

Fördelarna med parkettgolv

Parkett är ett klassiskt golv och finns i flera olika träslag och mönster. Golvet består ofta en stomme av lamellträ eller mellanskikt av gran- eller furuplywood, och ovanpå ligger sedan ett ca 4 mm tjockt skikt av ädelträ som kan slipas om 4–5 gånger. Precis som laminatgolven, har många parkettgolv även smarta läggningssystem som gör dem enkla att lägga och som låser ihop parkettbrädorna med nästan osynliga skarvar.