logotyp
Mestergruppen Sverige AB

Plåttak

Underhåll ditt plåttak.

Ett tak ska hålla i många år och behöver ses över med jämna mellanrum. Plåt- och järndetaljer behöver underhållas regelbundet för att inte rosta. Särskilt viktigt är att hålla koll på skorstensplåtar, häng- och stuprännor, trädgårdsmöbler, beslag och smidesdetaljer. Färg kan aldrig skydda helt mot rost, därför behöver du även kolla den målade metallen då och då. Det första tecknet på att färgen inte längre skyddar mot rost, är att det bildas bubblor på ytan.


Rengör och skydda taket

Det enklaste underhållet är att spruta rent taket med en högtryckstvätt. Den glatta ytan i kombination med hög takvinkel gör ett plåttak mer eller mindre självrensande från snö. Vill man undvika snöras finns det snörasskydd. Taket kan även behöva målas om. Använd skyddslack för att klara både rostrisk (ny plåt är galvaniserad och ska klara sig mot rost i åtskilliga år) och färgen.

Underhåll av metallytor

Det finns många olika produkter och de skyddar på olika sätt. Men det första du ska göra är att skrapa bort all rost. Även fett och smuts ska tvättas bort. Allt för att få en yta som rostskyddsfärgen fäster bra på. Skrapa bort rosten med, till exempel, en trekantsskrapa. Borsta sedan ytan med stålborste. Gör ren ytan från slipdamm med en borste eller dammsug ytan. Om ytan är fet, kan du tvätta den med lacknafta. Stryk ut rostskyddsfärgen jämnt och låt den torka. Täckmåla sedan med samma färgtyp som metallen var målad med tidigare.

Takplat_863x200.jpg

Undvik rostangrepp

De flesta färger, utom de vattenbaserade, kan användas till täckmålning på plåt och järn. Grundfärgen ska dock helst vara avsedd för dessa material, eftersom det är den som är själva rostskyddet. Läs instruktionen på färgburken innan du börjar måla. Många färger med rostskyddsmedel innehåller hälsovådliga ämnen och du kan behöva skydda dig med gummihandskar, andningsmask med mera. Det bästa är alltid att stoppa eventuella rostangrepp så fort som möjligt.