logotyp
Mestergruppen Sverige AB

Måla träfasad - Guide från Beckers.

Bra förarbete är A och O när du ska måla träfasaden. Cirka 80 procent av arbetstiden går åt till att tvätta, slipa och laga innan du målar. Var noggrann och låt det ta tid så får du en fasad som håller sig fin i flera år.


1. Rengöring

Börja med att täcka in fönster och lägga ut skyddsplast på marken närmast fasaden. Skölj av fasaden med vatten och lägg sedan på Utomhustvätt, följ alltid rekommendationen på förpackningen. Låt medlet verka, skölj bort med rikligt med vatten. Ha inte för högt tryck om du använder högtrycksspruta då det kan skada träet. Om det finns alger och mögel på träet bör du lägga på ett Alg och Mögelmedel också. Medlet behöver inte sköljas bort men tänk på att följa instruktionerna på förpackningen. 

 

2. Skrapa och slipa

Kontrollera träet genom att stick med en kniv eller skruvmejsel här och var, speciellt vid skarvar och ändträ. Mjukt och fuktigt trä måste bytas ut innan du målar. Skrapar bort färg som flagar och sitter löst. Om det är blåsor och sprickor eller om färgen är målad i tjocka lager bör du ta bort all färg. Använde värme, skrapa eller färgborttagningsmedel.

863x300_färg_utomhus_2_jpg

3. Grundmåla

Använd grundolja på skarvar och ändträ, torka bort överflödig olja efter cirka 30 minuter. Grundmåla sedan alla ytor, följ torktiderna och rekommendationerna för den färg du valt. Sprickor som är större än två millimeter lagar du med målarfog efter att du grundmålat.

863x300_färg_utomhus_grundmåla_jpg 

4. Måla

Stryk på rikligt med färg, måla uppifrån och ner. Se till att färgen täcker överallt, var extra noga vid skarvar och ändträ.  Låt färgen torka ordentligt innan du stryker på det andra lagret, följ alltid rekommendationerna på burken.  Måla inte när det regnar då regnet kan göra ytan matt och fläckig.

863x300_färg_utomhus_4_jpg

Det här behöver du

Stege eller ställning, färgskrapor, borste eller kvast, skruvmejsel, kniv, kraftig spik, krok till färgburk, sandpapper och slipkloss, penslar och roller, skyddsglasögon, andningsskydd, handskar, maskeringstejp, skyddsplast, grundolja, grundfärg, täckfärg, målarfog, penseltvätt, färgborttagning, utomhustvätt, alg och mögelmedel, lågtrycksspruta, tvättsvamp och hink.

Tips

  • Tvätta huset vartannat år så minskar du risken för alger och mögel.
  • Beskär eller flytta ut täta buskar så att sol och vind når ytan.
  • Nytt, obehandlat virke angrips lätt, måla så snart du bara kan.
  • Tvätta staket, räcken och terrasser när du ändå är igång.
  • Träet ska ha en fuktkvot på max 16%.
  • Innan du målar bör du se till att taket, hängrännorna och stuprören med mera är i god kondition.
  • Är fasaden tidigare målad med slamfärg eller med linoljefärg rekommenderar vi att du fortsätter med samma färgtyp.
  • Bra verktyg gör halva jobbet – spara inte på verktygskvaliteten.
  • Snåla inte med färgen eller måla för tunt. Följ rekommendationerna på färgburken.
  • Kontrollera vädret innan du börjar måla. Regn på nystruken yta gör den matt eller fläckig. Måla inte heller vid för låg temperatur.
  • Tänk på säkerheten. Du behöver en hand för att måla och en för att kunna hålla i dig.
  • Använder du roller vid målningsarbetet måste du efterstryka med pensel.
  • Häll aldrig ut färgrester eller lösningsmedel i naturen eller avloppet. Lämna inresterna på närmaste miljöstation.
  • Utomhustvätt kan ha en etsande effekt på glas. Täck därför fönstren noga innan du tvättar fasaden.
  • Högtryck kan även användas för att vattna och skölja av ytan, tänk på att rikta strålen längs med fasaden, ej rakt mot ytan så att smutsen och vatten trycks in i fasaden.
  • Har träet i fasaden ruttnat byt ut mot nytt. Tyck på träet med en spik eller skruvmejsel. Om det är mjukt och fuktigtkan det vara angripet av röta, oftast händer det vid ändträ och skarvar.

 

Om du är osäker på vilken färg huset är målat med tidigare eller om du behöver rådgivning i ditt färgprojekt, varmt välkommen in till oss så hjälper vi dig!