logotyp
Mestergruppen Sverige AB

Kulörer för träfasad - Beckers

Så väljer du rätt kulör till ditt hus.

Tänk på helheten

Ett hus är så mycket mer än sin fasad. Detaljer som fönster, dörrar, balkongräcken, knutar och grund är lika viktiga för helhetsintrycket. Här får du tips hur du kan tänka kring valet av kulörer.

Det första du ska göra när det är dags att måla om är att titta på husets stil. Har du ett äldre hus som målats om många gånger genom åren är det bra att kika på liknade hus och läsa på om vilka kulörer som var vanliga när huset byggdes. Ofta är den färgsättning som huset har från början nämligen den bästa. Det betyder inte att du måste välja exakt samma kulörer när du målar om men samma balans. De delar som var mörka från början bör fortsätta vara det, delar som var ljusa bör målas ljusa igen.

Kontrast eller lugn

Har ditt hus till exempel vackra fönster som du vill framhäva så målar du dem i en kulör som bryter av mycket. Ju mer kontrast det är mellan kulörerna desto tydligare blir detaljerna. Vill du istället skapa en kontrast som inte drar blicken till fönstren så målar du dem i en kulör med samma ljushet som fasaden.

Vill du måla större ytor som balkongräcken i vitt bör du välja en vit med lite grått eller gult i sig för att få ett lugnare intryck. Risken är annars att räcket sticker ut allt för mycket. Har du vitt hus målar du detaljerna i samma vita kulör som fasaden.

Har ditt hus flera dörrar kan det vara en bra idé att måla huvudentrén i en avvikande kulör för att visa att den är viktigast. Ett tips är att måla övriga dörrar i samma kulör som andra detaljer, exempelvis fönstren.

864x200_färg_kontraster_jpg

Måla in detaljerna

När det gäller hängrännor, stuprör och grund är det oftast snyggast att måla dem i samma kulör som fasaden eller husknutarna så att de syns så lite som möjligt.  När det gäller grunden bör den vara något mörkare än fasaden då det ger en känsla av balans. En rätt färgsatt grund binder ihop marken med fasaden. Finns det källarfönster är det bra att måla dem i samma kulör som grunden.

Provmåla alla delar

Innan du målar hela huset, i en ny färgsättning, bör du alltid provmåla en bit av fasaden och de olika detaljerna tillsammans för att se hur de olika kulörerna passar ihop. Då får du också en bra bild av hur slutresultatet kommer att se ut.

864x200_färg_Provmåla_jpg

Färgprover

Färgproverna kan se lite trista ut i färgkartan. Det beror på att alla kulörer blir ljusare och starkare när de målas på större ytor utomhus. Ett exempel är kulören Faluröd som ser brunröd ut på färgprovet men blir varmröd uppmålad. När det gäller gult bör provet vara ”smutsigt” och dra lite åt rött för att huset ska upplevas som vackert gult. Även rosa färgprover bör vara "smutsiga" och ha mycket gult i sig för att fasadkulören ska bli behaglig.

Kulörer för träfasader

I den här färgkartan (se under "dokument" längst ner på sidan) har Beckers samlat de kulörer som genom åren visat sig harmoniera bäst till den nordiska naturen, till vår lite säregna arkitektur och det unika nordiska ljuset, som förändrar sig kraftigt efter årstiderna. Med de här kulörerna kommer ditt hus att vara något du kan glädjas åt under lång tid. Det är viktigt att skydda husets träfasad med en utomhusfärg. Men lika viktig är känslan av att huset är väldigt snyggt – och det blir det när du väljer Beckers noggrant utvalda utomhuskulörer.

Familjärt

På ett hus med rikt detaljerad utsmyckning eller ”snickarglädje” gäller det att hitta rätt kombination av kulörer på fasad, fönster, räcken, vindskivor och så vidare. Dels för att framhäva den speciella träarkitekturen, dels för att undvika att huset får ett spretigt eller rörigt utseende.

Modernt och stilrent

Nya tider ger ny arkitektur och nya kulörval. T.ex. har svarta hus knappast funnits i Sverige tidigare, men blir allt mer vanligt. Framförallt på nya hus i allmänhet och på lite futuristiskt formgivna hus i synnerhet. Givetvis ska man välja den kulör som känns rätt men en ”ny” tumregel är att till mer modern arkitektur räcker det ofta med en enda accentkulör. Arkitekturen ska få kommatill tals.

Typiskt nordiskt

Allt hänger ihop. Och påverkar. Husets uttryck och karaktär är summan av arkitekturen och alla kulörer på fasaden, snickerier, dörrar och fönster. Det är kombinationen av dessa som till slut avgör om det blir ett lyckat resultat. Ju färre kulörer, desto starkare framträder husets form och konturer. Å andra sidan behövs accentfärger om man vill framhäva ”snickeriglädje”, som kanske är en typiskt nordisk arkitektur.

Personligt uttryck

I många fall kan man genom husets kulör gissa sig till vilka personer som bor där och hur de tänker. Fasadkulören är en mycket viktig del av husets identitet och är det som ger det första och största intrycket.

Grunden ger helheten

Husets uttryck mot omgivningen är summan av alla delarnas former och kulörer. Och en av de viktigaste delarna är grundmuren. Beroende på grundens kulör kan man ge huset helt olika egenskaper. En alltför ljus kulör kan ge en känsla av att huset svävar i luften, en mörk kan få det att känns tungt och stabbigt. Grundens kulör ska så att säga koppla samman huset med marken.

Så väljer du rätt kulör till ditt hus

864x38_färg_kulörer_jpg

Ett tips är att gå runt och kika på liknade hus. Ser du en färgsättning du gillar så knacka på och fråga vilken kulör de målat med. Om du väljer att utgå från ett litet färgprov så ska du ta hänsyn till att kulören alltid upplevs skarpare och mer intensiv när den målas på en större yta. Välj därför ett färgprov som känns lite ”smutsigt” och mer dämpat än vad du tänkt dig. Ett tips är att alltid provmåla en bit av fasaden innan du bestämmer dig, så vet du att kulören stämmer överens med vad du tänkt dig.

Vita, gråa och svarta hus

Omålade timmerstugor som grånade av väder och vind. Så såg de första grå fasaderna ut. Idag är grått en populär kulör på fasader, och det finns en rad olika nyanser att välja mellan. Vill du att huset ska upplevas neutralt ska du välja en grå nyans med gult i. Då riskerar du inte att huset upplevs blått. 

Vita hus, som dök upp i slutet av 1500-talet i Sverige, var länge en symbol för status och en kulör som syntes på kyrkor, slott och herrgårdar. Även vitt är idag en populär fasadkulör. Vill du att huset ska upplevas riktigt vitt ska du välja en vit nyans med lite svärta i sig. Vill du istället ha en gräddvit fasad ska du välja en vit med inslag av gult. Undvik vita nyanser med inslag av rött, blått eller grönt då huset kan upplevas ljusrosa, ljusgrönt och ljusblått.

Svarta hus är relativt ovanliga i Sverige. Dels för att vi inte har en tradition av att måla husen svarta, dels för att det tidigare varit svårt att ta fram riktigt svarta kulörer som håller över tid. En sak att tänka på om du väljer att måla om huset svart är att mörka kulörer drar till sig värmen vilket gör att fasaden slits mer än om du målar med en ljusare kulör.

864x200_utomhus_vita-gråa-svarta_jpg 

Gula hus

Traditionen att måla huset gult sträcker sig tillbaka till 1700-talet. Inspirationen kom från sydeuropeiska sandstenspalats. För att ett gult hus ska smälta in i omgivningen bör du välja en gul nyans som drar lite åt rött. Då får du en mild och varm kulör som ser naturlig ut. Gula kulörer som drar mot grönt ser ofta lite smutsiga ut och en klargul kulör kan upplevas som plastig.

864x300_färg_gul_jpg 

Gröna och blå hus

Naturens gröna nyanser drar ofta mot gult. En grön gräsmatta har till exempel mer gult i sig än vad man kan tro. En fasad som målas i en gröngul kulör uppfattas inte alls som gul, trots att det lilla färgprovet kan ge sken av det. Fasaden kan istället upplevas som en aning blå. Den gröna kulören vi valt här ser helt grön ut, men den har faktiskt mycket gult pigment i sig. 

Blått är en kulör som lätt sticker ut och blå hus är därför relativt ovanliga. Välj en gråblå kulör om du vill att huset ska upplevas blått och en neutralgrå kulör om du vill att huset ska upplevas gråblått.

864x300_färg_grön-blå_jpg 

Bruna och beige hus

Hus målade i brunt och beige smälter ofta fint in i naturen, anpassar sig efter omgivningen, ljuset och kulör på detaljer. En brun eller beige kulör ser lätt lite trist ut på ett litet färgprov men fasader målade i brunt eller beige är ofta väldigt vackra. Tänk på att en beige kulör drar åt antigen grått, gult, brunt eller rosa. Vill du att huset ska upplevas grått väljer du därför en beige som drar åt grått och så vidare.

För att få en tydligt brun fasad väljer du en mörk och murrig kulör. Om du väljer ett brungult kulörprov kommer fasaden upplevas mer gul än brun och ett rödbrunt prov ger en rödare fasad. 

864x300_färg_brunt_jpg

Röda och rosa hus

Föregångarna till våra traditionella röda hus är fasader av rött tegel, som dök upp på medeltiden. Rött markerade status och därför började man måla även trä- och stenhus röda. Sedan dess har rött varit en av de mest populära fasadkulörerna i Sverige. Precis som alla andra kulörer blir den röda mer intensiv på en stor yta jämfört med hur den upplevs på ett litet färgprov. Välj därför en mer dämpad röd nyans. Vill du ha ett hus som upplevs klassiskt falurött ska du till exempel välja en röd nyans som dra åt det gula.

Rosa är en kulör som lätt sticker ut. Vill du måla huset rosa ska du därför välja en dämpad nyans med inslag av gult. 

 864x300_färg_rosa_jpg