logotyp
XL-BYGG Sten & Son i Enköping

Golv

Hos oss hittar du golv i Enköping för alla olika ändamål. Oavsett vad du är ute efter, ett parkettgolv eller kanske ett massivt trägolv kan du hitta det hos oss på XL Bygg Sten & Son!

Golv är en viktig inredningsdetalj och sätter stilen i hela rummet. När du står inför ett golvval bör du tänka på vilket intryck du vill att rummet ska ge och i vilket typ av rum det ska läggas. Att välja ett hållbart golv är givetvis också viktigt eftersom det ska ligga där många år framöver. Välkommen till oss när du är ute efter ett nytt golv i Enköping!

Byta golv i Enköping - Välja rätt golv

Att välja golv efter utseende är det vanligaste tillvägagångssättet. Men det är lika viktigt att funktionen och egenskaperna är de rätta. Ett golv är ju inget man gärna byter ut så ofta. Väggar kan du alltid måla om, möbler kan du alltid byta ut, men golvet ska du leva med och det ska hålla år ut och år in. Du bör alltså tänka på vilket rum golvet ska ligga i och välja ett golv som uppfyller hållbarhetskraven. Träets hårdhet är avgörande för hur väl utseendet bevaras och för hur hållbart golvet är. Generellt är ett hårdare träslag mer tåligt mot slag och slitage.

Generella golvtips för hemmets olika rum

Det kan vara en god investering att välja ett hårdare trägolv eller ett laminatgolv i ett barnrum eller ett genomgångsrum, eftersom det utsätts för tuffare slitage. I ett kök däremot, bör man välja ett golv med en lackad yta som står emot fukt. Hallen utsätts också för påfrestningar i form av blöta skor och grus, och då är det lämpligt med ett laminatgolv eller ett golv av hårt träslag.

Olika typer av golv

Det finns mängder av olika typer av golv på marknaden, något som kan göra det ännu svårare att välja vilket man ska ha när det blir dags att byta golv hemma. Det du ska tänka på är att du alltid utgår från ditt egna behov, exempelvis hur tåligt det behöver vara, vilken golv du helst vill ha och vad passar bäst i rummet exempelvis.

Parkettgolv

Parkettgolv är ett mycket vanligt och populärt golv i svenska hem. Parkettgolv är vanligtvis tysta, behgaliga kvalitetsgolv som kan varieras i oändlighet. Det finns parkettgolv i alla möjliga olika färger och mönster. De flesta parkettgolv skyddas av ett lager lack ovanpå, vilket gör att de är slitstarka golv som håller mycket längre. Skulle lacken börja bli sliten kan man enkelt slipa golvet och lacka om det för att golvet återigen ska se ut som nytt. Ett parkettgolv är även billigare än exempelvis ett massivt trägolv. Läs mer om parkettgolv!

Fanérgolv

Fanérgolv och parkettgolv är relativt lika, det som skiljer dom är egentligen tjockleken på ytskiktet. Ytskiktet på ett fanérgolv är oftast runt 1 millimeter, medan det på ett parkettgolv är betydligt tjockare. Fanérgolv ger ett stabilt, prisvärt och tåligt golv som kan stå emot mycket. En ytterligare skillnad mellan fanér och parkett är dock att fanérgolvet inte kan slipas och lackas om, tack vare det tunna ytskiktet. 

Laminatgolv

Ett laminatgolv består av flera lager som smälts samman i olika lager som överst består av ett tryckt papper. Det här pappret är det som bestämmer hus golvet kommer se ut. Oftast ser även laminatgolv ut som trägolv, men de kan även göras som betong, kakel eller olika mönster etc. Även laminatgolv är ytbehandlade vilket gör dom tåliga för repor och även enkla att rengöra. 

Trägolv

Ett massivt trägolv är ett väldigt naturligt och vackert golv. Trägolv går att slipa gång på gång när det börjar bli slitet, något som gör att det håller väldigt länge. Generellt sett är ett ordentligt trägolv dyrare än ett parkettgolv, beroende på vilket träslag man väljer. Dock är ett riktigt trägolv varmt och skönt att gå på, där man kan gå barfota utan att frysa om fötterna. 

Att lägga golv själv 

Att lägga ett nytt golv behöver varken vara speciellt svårt eller dyrt. Är man någorlunda händig kan man oftast komma undan relativt billigt när det kommer till golvet. En sak som många glömmer är att det faktiskt går att lägga sitt nya golv på det gamla, om man väljer något typ av klickgolv. På det sättet kan man spara mycket värdefull tid. Innan du börjar är det viktigt att du ser till att underlaget där golvet ska läggas är jämnt, rent och torrt. Är underlaget inte jämnt kommer det nya golvet bli ostabilt och knarrigt och i detta fallet måste du börja med att slipa och spackla det gamla golvet. 

Tänk på att ditt nya golv alltid ska ligga inomhus i sin förpackning i minst ett dygn innan du lägger det, detta för att det ska acklimatisera sig och förhindra att plankorna ändrar form eller liknande efter läggning. 

Mellan ditt nya och gamla golv rekommenderas ett mellanlägg för bra ljudisolering och för att få ett så jämnt och knarrfritt golv som möjligt. Nu är det bara att lägga ditt nya golv! Se dock till att du följer instruktionerna för hur golvet ska läggas!