logotyp
XL-BYGG Skärhamn
Öppettider

Marksten - XL-BYGG Skärhamn

En stark trend är att vi stenlägger allt större del av trädgården. Inte bara för att minska arbetet med att sköta gräsmattan, utan för att öka designen av trädgården och ofta i kombination med trädgårdsmöbler, grillar, pooler, murar och grönska.

Skapa en snygg och underhållsfri uteplats med marksten

Att skapa en uteplats med hjälp av marksten ger ett ombonat och stilrent intryck. Dessutom krävs minimalt med underhåll. Marksten är vanligt i svenska trädgårdar och det är både hållbart och praktiskt. Att lägga marksten själv är inte speciellt svårt men det kräver lite kunskap och tar sin lilla tid. Underarbetet består av flera olika faser och om du gör det korrekt kommer du garanterat få det resultat som du tänkt dig. 

Marksten passar bra till både äldre och nyare hus och används till allt från uppfarter, trappsteg, stödmur, altan, gångar och som rena dekorationer. Ett gott råd är att välja en marksten som är mer pigmenterad och färgrik än huset. Ju större hus desto större struktur på markstenen rekommenderas.

Nedan finner du en snabbguide över hur du går tillväga när du ska planera och bygga din uteplats. Har du några frågor eller vill bolla tankar och idéer, är du alltid välkommen till oss på XL-BYGG. 

Marksten-belyst.png

Så här bygger du

Underlag

Marksten läggs på ett stabilt underlag. Består det av jord eller sand bör du först gräva ut ytan. För en trädgårdsgång bör du gräva ca 150-250 mm och för en bilväg ca 250-350 mm. Är ytan redan bärfast med exempelvis sprängsten och kross under, så räcker det med att jämna till ytan så det finns plats för stenmjöl att sätta stenarna i.

Underarbete

Stenytor är lätta att sköta, om du ser till att göra ett bra underarbete. 

 1. Mät upp och markera ytan som ska läggas. Spänn snören längs med ytterkanterna och längs beläggningens sluthöjd. Tänk på att markstenen och plattorna ska ligga med fall ca 20mm per meter.
 2. Gräv ut 150-250 mm om du ska lägga trädgårdsgång eller uteplats och 250-350 mm för garageuppfart.
 3. Jämna till den utgrävda ytan.
 4. Lägg på en fiberduk för att förhindra att jorden blandar sig med bärlagret om underlaget består av jord. Fiberduken stoppar även växter att tränga igenom.
 5. Fyll upp med ett bärlager av stenkross 0-16 eller 0-32 mm. Glöm inte att spara plats för stenmjölet, ca 1-3 cm plus markstenens tjocklek upp till färdig yta, när du fyller på krossen. Komprimera sedan väl med en vibratorplatta. Avståndet upp till den färdiga ytan ska vara 30 mm för sättsandslagret plus markstenens eller plattans tjocklek.
 6. Lägg ut ett lager sättsand (exempelvis stenmjöl) på 0-4 eller 0-8 mm och kör igen med vibratorplattan.
 7. Nu är det dags att lägga stenarna på plats. Inspireras av våra mönster eller låt kreativiteten flöda.  
 8. Fyll fogarna noggrant med fogsand 0-2 mm.
 9. Om den färdiglagda ytan packas lätt med vibratorplatta ska ett lager med sand läggas på så att beläggningen inte skadas.

Lagga-marksten_2.png

Verktyg

De verktyg som kan behövas beror på storleken av läggningen samt hur djupt man måste gräva. Är det större ytor kan man hyra en grävmaskin och en vibroplatta för att packa underlaget ordentligt. Men det du absolut kommer att behöva är: 

• Skyffel 

• Spett 

• Kratta 

• Saxar och sågar behövs om du behöver kapa till vissa av stenarna 

Välja rätt sten

Det finns väldigt många olika varianter av sten att välja bland och ska man inte köra bil på ytorna så är det enbart smaken (och plånboken) som styr vad man väljer. Har du ett speciellt mönster som du vill lägga, väljer du sten efter vad mönstret kräver. 

 Marksten-Olika-sorter.png

 

Rama in och dela av med stenmur 

Vill du bygga en mur av sten är det viktigt att tänka på grunden och dräneringen. Ju högre mur desto djupare och starkare grund krävs, samt att du har en bra dränering bakom muren. För en meter hög mur krävs det att stenmuren är ca 150-200 mm under marken, plus 200-300 mm bärlager och ca 600-800 mm dränerande material bakom muren med en dräneringsslang i botten.

Samlar_Steriks_864x200.png

Att tänka på när du ska anlägga en tålig uppfart

För att få en stabil uppfart bör du även här vara noggrann med underarbetet, eftersom det ska hålla för att bilen står still under en längre tid. Storleken på stenen är avgörande för vilken tjocklek du ska ha men man bör inte välja en alltför stor sten. En sten med måtten 140x210 mm behöver en tjocklek på 50 mm för att klara personbilar och vid tyngre trafik bör man gå upp till 60 mm. Väljer du en betongplatta 350x350 mm så är inte 50 mm tillräckligt ens för personbilar. 

Marksten-uppfart_2_864x200.png

Undvik ogräs mellan plattorna

Tro det eller ej, men ogräset kommer oftast uppifrån, alltså genom spridning i luften. En hård och slät fog, gärna en med ogräsmedel i sig, gör det svårare för ogräset att slå rot.

Överblick

Marksten_underarbete1_863x200.jpg

1. FOGSAND - en vällfylld fog hindrar ogräs och ger en stabil beläggning som tål påfrestning. Rätt utförd läggning är med ca 3 mm fogbredd.

2. PLATTOR/MARKSTEN - välj efter eget tycke och smak. Tänk på att välja rätt tjocklek om du vill köra bil på ytan.

3. SÄTTSAND/STENMJÖL - för att få en jämn yta där stenen ska läggas används ett ca 3 cm lager av finare grusmaterial. Det ska inte användas för att fylla yt större ojämnheter.

4. BÄRLAGER - för att få en hållbar yta under lång tid är det viktigt att undermaterialet kan fördela belastningen och vara dränerande. Bärlager i fraktionen 0-18 mm, är enkelt att hantera med bra egenskaper.

5. FIBERDUK - används för att undvika att lera tränger in i bärlagret och minskar den dränerande effekten, eller under dekorsten för att hindra ogräs att tränga fram. 

Belysning

Integrera din utomhusbelysning ihop med marksten. Perfekt att tända under de mörka årstiderna. Markera och ljussätt slingrande gångar i trädgården eller vid uppfarten som förenklar när bilen ska köras in i garaget.

På XL-BYGG finns även belysningssten som skapar trygghet i trädgården. Belysningsstenarna finns i flera olika varianter, bland annat:

 • som markspot i sten
 • som list till murkrön
 • energieffektiv LED integrerad i sten
 • som hela glasstenar

Marksten-samlad 1.png


Filter