logotyp
XL-BYGG Skärblacka

Gipsskivor - XL-BYGG Skärblacka

Gipsskivor används till vägg- och takkonstruktioner i torra miljöer och är därmed ett utmärkt material när du exempelvis ska bygga en mellanvägg, isolera mot yttervägg eller sätta upp ett nytt innertak.

Hos oss hittar du ett komplett sortiment av gipsskivor och byggskivor för alla tänkbara behov. Skivorna ingår i olika system med reglar och profiler som uppfyller högt ställda krav på funktion, inomhusklimat, akustik, ljudisolering och design. Välj mellan normalskivor, skivor med försänkta kanter för släta ytor, brandskivor, hårda skivor, golvskivor, takskivor, våtrumsskivor och cementbaserade skivor m.m. Skivorna produceras i en mängd olika längder och emballeras efter förfrågan. De flesta finns i både 90 och 120 centimeter i bredd.

Bra att veta om gipsskivor

Innan användning är det viktigt att förvara gipsskivor på rätt sätt, i en torr miljö på reglar med 600 millimeters mellanrum. Om du ska förvara skivorna utomhus, var noga med att skydda dem mot fukt.

Vid kapning av gipsskivor, använd en lång stållinjal och skär med kniven tills du är helt igenom kartongen så att gipskärnan ritsas. Anpassa gipsskivorna så att det är högst 15 millimeter kortare än höjden på rummet. Bryt sedan skivan, med hjälp av en bordskant, där snittet är gjort, skär igenom kartongen på baksidan och slipa sedan kanten med sandpapper.

Vid montering av gipsskivor används gipsskruvar och i det fall där skruven går igenom ytskiktet, skruva då en ny skruv strax intill. Gipsskivornas långsidor är gjorda/fasade för att underlätta spackling så att man slipper skarvarna. Spackla tre gånger med torkning mellan gångerna. Om kortsidorna inte är fasade, ska de helst inte skarvas mot varandra, annars bör du själv fasa sidorna innan spackling.

 

Filter