logotyp
XL-BYGG Palms Byggvaror

Fönsterprojekt

Kontakta oss för ditt fönsterprojekt.

Kontakta oss direkt för rådgivning i ditt fönsterprojekt

Fyll i formuläret och tryck på "skicka" så kontaktar vi dig så fort vi kan!

För- och efternamn:

Telefonnummer:

E-post:

Beskrivning:


 


Det här med att välja rätt fönster

När du väljer fönster gäller det att ställa rätt krav. Bra fönster ska passa just ditt hus, de ska hålla hög kvalitet i material och detaljer och vara välisolerade. De ska också ha rätt storlek och eventuella tillbehör som spröjs, specialbeslag, vädringslucka och så vidare.

Mängder av varianter

Det finns många orsaker till att byta fönster. Många gånger passar man på att byta i samband med en om- eller nybyggnation. Det kan också vara skador på fönstret i form av rötangrepp, fuktskador, spruckna trädetaljer eller lossnat kitt. Men kom ihåg att nya fönster också kan bidra till betydligt lägre energi­kostnader, mindre buller, högre säkerhet och bättre inomhusmiljö.

Några exempel på fönstermodeller och serier

Arikelbild_8640x220_exmpel_på_fönster_spfonster_png

 

           SP INTAKT                    SP INTAKT                  SP BALANS               SP BALANS        TRARYD OPTIMAL    TRARYD OPTIMAL

Arikelbild_8640x220_ljusavskärmning_spfonster_png

Checklista

Som du märker finns det en rad olika fönster, tillval och glas att välja bland. För att du lättare ska hitta rätt i utbudet har vi tagit fram den här checklistan:

1. Börja med att ta mått på fönstret som ska bytas. Mät bredd och höjd på hålet i väggen. Du behöver karmyttermåttet, det vill säga måttet mellan karmens ytterkanter. Det kan betyda att du behöver lossa foder på in- eller utsidan av fönstret eftersom de täcker en liten del av karmen. OBS! Karmyttermåttet anges alltid med bredd x höjd!

2. Bestäm dig för vilken modell och öppningsfunktion du ska ha.

3. Notera fönstrets hängning. Om du väljer ett vridfönster eller ett fast fönster behöver du inte ange hängning. Ta som regel att du ska se gång­järnen, och beskriv vilken sida av fönstret eller dörren som gångjärnen sitter på. Kom ihåg att på fönster som öppnas utåt behöver du ange gångjärnens placering sett från utsidan där de sitter.

4. Bestäm färg på dina fönster ska det vara samma på in- och utsidan.

5. Bestäm glasalternativ Standard eller någon av våra paketlösningar och kom ihåg badrummet ska det fönstret ha ornamentglas eller inte.

6. Bestäm om du ska ha spröjs och i så fall vilken modell.

7. Bestäm vilka tillbehör du ska ha, exempelvis persienner, spaltventil och säkerhet.

8. Kontakta din närmaste XL-BYGG-Butik för beställning eller konsultation.

Arikelbild_8640x450_fönsterval_spfonster_png

Hur väljer jag rätt design?

1. Husets historia

Fönstren är en stor del av husets fasad och historia. Färgen och stilen på de fönster du väljer gör stor skillnad, både inom- och utomhus. Ta reda på när huset är byggt eftersom det påverkar vilken stil och design som fönstren bör ha för att passa in. Varje epok har sin egen stil, inte minst när det gäller utformning av fönster. När du har valt fönster som harmonierar med byggnaden och naturligt flyter in i fasaden så ger huset ett lugnt och vackert helhetsintryck. Även om ditt hus är av äldre modell så ska det naturligtvis se snyggt ut med moderna, väliso­lerade fönster.

2. Se till helheten

Skapa dig en uppfattning om huset som helhet innan du väljer fönster. Det är lätt att välja fönster utifrån behovet av ljus inomhus - du kanske vill ha ett litet fönster i badrummet eller ett stort panoramafönster i vardagsrummet.

Fasadens linjer

Fundera över husets proportioner och grundläggande linjer. Hur är fasaden sammanbunden? Tänk på husets färgsättning och fasadens material - har du en träfasad eller ett putsat hus? Fönstren du väljer bör ha en utsida i en nyans och glans som hänger ihop med fasaden, och kanske med en utsida som kräver minimalt med underhåll.

Ge huset ett lättare intryck

Även fönsteröppningarnas storlek och hur djupt fönstren placeras i fasaden påverkar husets helhetsintryck. Att välja små fönster och placera dem djupt in i fasaden kan vara ett bra val ur ekonomisk synvinkel. Men dessvärre ger det huset ett tungt intryck. Genom att istället välja stora fönsterytor och montera fönstren långt ut i fasaden får huset ett lättare helhetsintryck.

Arikelbild_8640x220_4_samlade_bilder_spfonster_png

3. Kombinera fönster

För att fönster och fasad ska få den karaktär du är ute efter kan du kombinera olika fönstertyper. Du kan till exempel skapa en stor glasyta med hjälp av olika typer av fönster. Kombinera flerluftsfönster med sidohängda och överkantshängda fönster. Och så kan du sätta in en vädringslucka eller kanske en mitt­post i karmen. Kanske kan du ersätta en hel vägg med en glasfasad?

Ger en vacker fasad

Rätt använt är glas ett vackert fasadelement som ger många möjligheter. Med glas får du så mycket mer än ljus och utsikt. Och med SP:s karmfasta fönster öppnas nya möjligheter med stora fönsterpartier och generösa glas­fasader till ett bra pris

4. Färgval

Standardfärgen på alla våra fönster är vit. Men givetvis kan du få fönster i valfri kulör som tillval. Ett spännande alternativ är tvåfärgade fönster med olika färg på in- och utsida. Eventuell spröjs målas då i samma färg som fönst­rets utsida.

Klassiska färger varar längre

Generellt sett är det klokt att välja en tidlös färg på dina fönster. Fönstren kommer att vara med i många år. En stark och uttrycksfull färg är lättare att trött­na på än en färg som är mer neutral och håller i längden. Och kanske är det värt att komma ihåg att dina fönster med de färger du väljer sätter sin prägel även på grannskapet.

Varmt välkomna!

Besöksadress

Strömfallsvägen 63
13549 Tyresö

Fakturaadress

Strömfallsvägen 63
13549 TYRESÖ